Wirusy wywołujące infekcje sezonowe nie wzbudzały w nas dotąd szczególnego zaniepokojenia. Dopiero w ostatnich miesiącach dotarła do powszechnej świadomości stara prawda, że w pewnych sytuacjach wirusy mogą sprzyjać rozwojowi ciężkiego zapalenia płuc, szczególnie u osób w wieku podeszłym i z poważnymi problemami zdrowotnymi, współistniejącymi z [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Probiotykami, jak pewnie większość z nas wie, nazywane są żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, które spożywane wraz z pokarmem kolonizują nasz przewód pokarmowy, kształtując fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub mikrobiotą. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad naukowcy poświęcili [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Praca, obowiązki domowe, życie towarzyskie - wszystko to pochłania nasz czas, pozostawiając niewiele miejsca na gotowanie pełnowartościowych posiłków. Zdrowe odżywianie często zostaje zepchnięte na drugi plan. Wielu osobom ciężko jest wygospodarować czas na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zwłaszcza gdy każda minuta jest cenna. Nie [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
Na początku chciałbym stwierdzić, że trudno jest odpowiedzieć jednym „szablonem” dla każdego. Tak jak bowiem każdy z nas ma (nieco) inne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy, tak też dieta niezależnie od tego, czy ketogeniczna, czy nie, będzie dostarczała ich w zupełnie różnych ilościach. Dzisiaj skupię się bardziej na podstawach [...]
Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
Niedawno w jednym artykule przeczytałem, iż: „nasze ciało składa się w ponad 15% z białka, co dla przeciętnego mężczyzny przekłada się na ponad 10 kilogramów białka.” Czy to prawda, czy może jest to rażąca nadinterpretacja? Przyjrzyjmy się faktom. Walter R. Frontera i in. opisali tę kwestię następująco: „Mięsień szkieletowy jest jednym z [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
Nadwaga i otyłość są nieodłączną składową zespołu metabolicznego, jednej z najpoważniejszych patologii XXI wieku. Zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób w USA, z kolei problem otyłości dotyczy co najmniej 40% osób dorosłych. Tłuszcz nie jest tylko kwestią estetyczną, ale przede wszystkim zdrowotną. Niesprawiedliwy system [...]